Autor |
Wiadomość |
|
Gość
|
Wysłany: Czw 19:52, 11 Lis 2010 Temat postu: Aspartam |
|
|
Ten temat chcę poświęcić związkowi jakim jest aspartam.
Zaczniemy od objawów zatrucia tym związkiem:
[...] Bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów. Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych: guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i cukrzyca.
Jak widać, nawet leki na serce mają mniej możliwych efektów ubocznych niżeli ten związek.
Co to jest ten aspartam?
Aspartam (nazwa systematyczna: ester metylowy N-[amino(karboksylamino)acetylo]fenylalaniny) – organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym: C14H18O5N2. Należy do grupy estrów peptydowych. Na produktach spożywczych oznaczany jest kodem E951.
Czyli tak na chłopski rozum:
Jest to związek fenyloalaniny z kwasem asparaginowym.
W organizmie rozkłada się on na 2 naturalne aminokwasy i metanol.
(jedzmy szybciej bo się ściemnia - mówi brunetka do blondynki pijąc cole-light).
A skąd on się bierze?
A mianowicie są to odchody bakterii e.coli .
Tak. Drodzy Państwo. Jecie codziennie gówno i to jeszcze ze smakiem.
Jak odróżnić aspartam od cukru.
Teoretycznie dość łatwo.
słodkość aspartamu powstaje później, i dłużej smak jego utrzymuje się w ustach.
Zazwyczaj po wypiciu napoju z tym związkiem zamiast maleć, to wzrasta pragnienie.
Ale oczywiście znaleźli sposób by i aspartam smakował jak cukier.
Dodają acesulfan K. I po takim zabiegu nie można odróżnić go już od sacharozy.
Według badań. 75% negatywnych działań związanych z żywnością, jest spowodowane przez aspartam.
"Asparaginian i glutaminian działają w mózgu jak neuroprzekaźniki ułatwiając przepływ informacji z neuronu do neuronu. Nadmiar tych substancji w mózgu prowadzi do śmierci pewnych neuronów, gdyż umożliwia napływ zbyt dużej ilości wapnia do komórek. Nadmiar wapnia prowadzi z kolei do powstawania zbyt dużej liczby wolnych rodników, które zabijają komórki. Ponieważ nadmiar asparaginianu bądź glutaminianu może doprowadzić do uszkodzeń komórek nerwowych, substancje te nazywane są “toksynami pobudzającymi” - pobudzają komórki nerwowe do śmierci.
Kwas asparaginowy należy do aminokwasów. Przyjęty w wolnej postaci (nie związany z proteinami) znacznie podnosi poziom asparaginianu oraz glutaminianu w osoczu krwi.
Nadmiar asparaginianu i glutaminianu w osoczu krwi występujący wkrótce po spożyciu aspartamu albo produktów zawierających wolny kwas glutaminowy (prekursor glutaminianowy) prowadzi do wytworzenia wysokiego poziomu tych neuroprzekaźników w pewnych obszarach mózgu."
"Dowiedziono, że przyjmowanie aspartamu, zwłaszcza w połączeniu z węglowodanami, może nadmiernie podnieść poziom fenyloalaniny w mózgu nawet u osób nie cierpiących na fenyloketonurię. To wcale nie jest teoria. Wiele osób, które na przestrzeni długiego czasu spożyły duże ilości aspartamu i nie chorują na fenyloketonurię, mają podwyższony poziom fenyloalaniny w krwi.
Podwyższony poziom fenyloalaniny w mózgu może spowodować zmniejszenie ilości serotoniny, co z kolei prowadzi do zaburzeń emocjonalnych, np. depresji. Wyniki badań potwierdzają, że poziom fenyloalaniny we krwi uległ znacznemu podwyższeniu u ludzi, którzy systematycznie używali aspartamu. Nawet jednokrotne użycie aspartamu powodowało wzrost poziomu fenyloalaniny w krwi."
Gdzie jest aspartam?
We wszystkich produktach typu "light", albo "bez dodatku cukru.
Mam tu namyśli, nisko kaloryczną cole-light, coke-zero.
Chronią nasze zęby i bez dodatku cukru. a zastanawialiście się dlaczego są słodkie? chodzi mi o gumy do żucia i pasty do zębów.
Dużo osób lubi "wody smakowe". Ale popatrzcie na skład. w 90% przypadków jest w nich aspartam!
jedziemy dalej...
Napoje typu Volcano (tak lubiana ze względu na niską cenę).
I teraz prośba do was drodzy forumowicze.
Stwórzmy własną listę produktów zawierających aspartam.
bibliografia:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Mianowicie, każdy by dodał posta, a potem tylko edytował.
Przykład poniżej:
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Czw 20:03, 11 Lis 2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw 19:55, 11 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
1.Napój winopodobny - Komandos firmy Ostrowin.
2.Napój alkoholowy - o smaku Brzoskwini firmy Lwówek Wlk.
3.Napój alkoholowy - ziołowy gorzki firmy Mix
4.Lemoniada - firmy Capri
5.Cola - Volcano
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Wto 23:07, 16 Lis 2010, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
dr Jeckyll
Administrator
Dołączył: 11 Kwi 2010
Posty: 132
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/2
|
Wysłany: Czw 21:32, 11 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
Od czasu do czasu bywa, że fluor dodawany do trutek na szczury "Zapewnia ochronę szkliwa, czy coś tam!" .
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw 21:42, 11 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
No... a dodawany był, by tłumić mózgi osób w obozach koncentracyjnych.
I była tam naklejka: Trucizna.
Ale nie... jest wszystko ok.
Jeckyll, jak znajdziesz coś z aspartamem, to się dopisz do mojej listy :P
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mystique
Forumowicz.
Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: z Matrixa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 17:33, 12 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
Nie spodobało mi się stwierdzenie o odchodach E. coli oraz "gównie".
Część ludzi może na prawdę uwierzyć, że bakterie wydalają, o zgrozo, kał.
To, że ten związek jest "wydalany" przez bakterie świadczy jedynie o tym, że jest produktem ubocznym ich metabolizmu komórkowego, a nie nagromadzoną masą powstałą z niestrawionych resztek pokarmowych, żeby było jasne- nie spożywamy gówna. Pojęcie "odchody" jest bardzo nie na miejscu.
Jeckyll, czuję sarkazm
Faktycznie tak jest, że niektóre substancje wywołują liczne skutki uboczne, ale należy od razu ich skreślać, tak jak z tym fluorem.
Wszystko w zbyt dużych dawkach powoduje przesyt lub też choroby, ale nie zauważyłam nigdy u siebie skoków emocji, zachowań czy stanów depresyjnych w czasie, gdy spożywałam namiętnie Colę czy inne produkty light "nie-słodzone".
Trzeba by poprzeć to jakąś masówką, statystyką, a nie "może" w każdym zdaniu- przypuszczeniu.
Gdybyśmy chcieli rozłożyć wszystkie związki, które spożywamy na atomy, a potem śledzić co one z nami złego robią, prawdopodobnie umarlibyśmy z głodu, albo wpierniczali glony i algi do końca życia- choć i to pewnik nie jest :P
Artykuł jednakowoż bardzo ciekawy, faktycznie otwierający oczy na wiele kwestii. Na pewno teraz część z nas będzie nieco inaczej podchodzić do produktów opisanych przez Ciebie, Waher
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kropek
Forumowicz.
Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 146
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/2
|
Wysłany: Pią 19:23, 12 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
komandosik:/ cholera. nie musiales wymieniac go... eh zylem w slodniej nie swiadomosci.
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
|
|